Editörlük ve Yazarlık Kursu

Blog   Etiketler:

yazarlık

Doğa Okulu, 23-25 Ekim’de Magma Dergisi işbirliği ile üç günlük bir editörlük ve yazarlık kursu düzenliyor. Kursta editörlük, yayına hazırlık, konunun araştırılması, makale ve haber yazımı ve teknikleri, dil ve anlatım tarzları, imla kuralları, habercilikte ve yazarlıkta etik değerler ele alınacak. Dergi, gazete, kitap, internet siteleri ya da sosyal medyada yer alacak yazı, haber, söyleşi, makale vb. metinlerin yayına hazır hale getirilme süreci örneklerle incelenecek.

İlk Gün (23 Ekim)

İlk gün saat 9.30’da Doğa Okulu’nda buluşacağız. Magma Dergisi’nin kurucularından Özcan Yüksek, Güven Eken ve Kemal Tayfur’un katılımıyla Doğa Okulu’nu gezerken, Doğa Okulu’nun hikâyesi, değerleri ve özü hakkında konuştuktan sonra kursun içeriği ve amaçları ile ilgili kısa bir sohbet gerçekleştireceğiz. Herkesin yazı yazdığı, yazıyla uğraştığı, yazarak kendini ifade ettiği bir çağda yazı ve yazarlık üzerine konuşacağız.

Ardından kursumuzun ilk konusuna geçeceğiz: Etik değerler ve sorumluluk. Yazı ya da haber yazarken, bir haberi ya da makaleyi yayına hazırlarken, sosyal medyada görüşlerimizi paylaşırken asla ihlal edilmemesi gereken değerler üzerine konuşacağız. Haber yazımı ve editörlükte tarafsızlık, bağımsızlık, gerçeğe sadakat, kamu yararı ve yazdıklarımızdan dolayı hesap verme sorumluluğu üzerinde duracağız. Değerler ve yayın ilkelerini tartışacağız. Öğleden sonraki ders konumuz, yazarlığın ve editörlüğün yapı taşı olan dil, dil bilgisi ve yazım kuralları olacak. Farklı anlatım tarzlarında ve farklı platformlarda (roman, hikâye gibi anlatı alanlarında ve gazete, dergi, sosyal medya gibi ortamlarda) dilin kullanımı, yazma teknikleri ve imla kurallarına uyma zorunluluğu tartışılacak.

İkinci Gün (24 Ekim)

Kursun ikinci günü ilk konumuz, gazetecilik ve editörlük. Haber ve haber kaynakları, haberin hazırlanması, yayımlanma aşamasına kadar kat edilen süreçler, editörün görev ve sorumlulukları gibi temel gazetecilik ele alınacak. Haberin yazılmasında ve düzenlenmesinde dikkat edilmesi gereken kurallar tartışılacak. Bir haber ya da makaleye başlık atmak, spot çıkarmak, fotoğraf altı yazısını yazmak gibi teknik konular üzerinde durulacak.

Öğleden sonraki buluşmamızda kursumuzun konusu roman, hikâye, senaryo gibi dolaylı anlatım yollarıyla ilgili olacak. Yaratıcı yazarlığın kaynakları, yaratıcı yazarlık için becerileri geliştirme, bilgi, belge, malzeme, tanıklıkların toplanması ve değerlendirilmesi; yazmaya başlamadan önce ve yazarken yararlanılabilecek kimi ipuçları üzerine sohbet edilecek. Özcan Yüksek, bir dolaylı anlatım yolu olarak masallar üzerine konuşacak.

Üçüncü Gün (25 Ekim)

Kursumuzun son günü ağırlıklı olarak sosyal medyaya ve onun kullanımına ayrılacak. İnternet sitesi, blog sayfası hazırlamak; Twitter ve Facebook gibi sosyal ortamları en etkin ve en verimli şekilde kullanmak için neler yapılması gerektiği konuşulacak. Sosyal medyada etkili yazım teknikleri, tartışma ve tartışmalara katılma yöntemleri ele alınacak.

Bunlara ek olarak günün sonunda, okuma ve yazma önerilerimizi paylaşacağız. Akşam vedalaşıp ayrılacağız.

Katılım koşulları:

– Okulumuzdaki tüm eğitim faaliyetleri ücretsizdir.

– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dâhil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

– Katılımcıların günlük yemek ve malzeme masraflarına ortak olmalarını bekliyoruz. Sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin  yemek, lojistik, malzeme ve temizlik masrafı öğün başı 20 TL. Yemek masrafını (10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine vereceğiz. Öte yandan ulaşım masrafları için kişi başı 30 TL katkı sağlayacağız. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının toplam 190 TL harcama yapması gerekiyor.

– Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkânlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu araştırma binasının salonunda, mütevazı koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Dileyenler çadır da kurabilir.

– Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

 

Kayıt ve iletişim:

Burçin Feran – 0 542 657 6620 – [email protected]

1 Yorumlar - Editörlük ve Yazarlık Kursu
    • Gizem Canver
    • 04/11/2018

    Merhabalar ben editörlük ve yazarlık eğitimi almak istiyorum bununla ilgili Bilgi verebilir misiniz bana ve yeriniz nerede?

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options