Geleneksel Çocuk Oyunları Yamaklık Kursu

Blog   Etiketler: ,

oyun (2)
“Yeni bir topacım var

Ucu süslü kırbacım var

Gel bu pazar bizim eve

Döndürelim topacı güle güle.”

Anadolu’da çocuklar birbirini topaç oynamaya böyle davet  eder. Biz de 27 Eylül’de sizleri Doğa Okulu’nda oyunlar oynamaya davet ediyoruz. Geleneksel çocuk oyun ve oyuncakları yamaklık kursumuza katılmak isteyenlerle Orhanlı Kocaköy’de Doğa Okulu araştırma binasında buluşacağız.

Doğa Okulu araştırma binası gezerken okulun çalışmaları üzerine kısa bir sohbet edeceğiz. Daha sonra oyunun, oyuncağın tarihçesinden ve eski oyunlardan bahsedeceğiz. Günümüzde yaygınlaşan bireyci ve rekabetçi oyunlar yerine birlikte hareket etme kültürünü aşılayan geleneksel oyunları tanıyacağız ve oynayacağız. Bu oyunların arkasındaki birleştirici düşünme biçimini keşfedeceğiz.

Sohbetimizden sonra oyunun büyülü kapısını masallarla aralayacağız. Masalımızı anlattıktan sonra hep birlikte masaldaki bir nesnenin çamurdan bir oyuncağını yapacağız. Anadolu’da kadim bir oyuncak olan topaç hakkında kısa bir bilgi verip, topaç çevirmeyi öğreneceğiz.

Öğlen yemeği molasından sonra oyun ve oyunun doğası üzerine küçük bir sohbet edeceğiz. Geleneksel oyunlardan neden uzaklaşıyoruz? Eskiden çocuklar kendi oyuncaklarını kendileri yaparken bugün bu durum neden giderek azalıyor? Eskiden hangi oyunları oynardık? Birlikte cevap arayacağız.

Oyun üzerine kısa sohbetimizin devamında oyunlar oynamaya devam edeceğiz. Çocuk ve büyük ayrımı yapmaksızın beştaştan, mangalaya parmakta ip oyunundan sek seke kadar bir çok oyunun keyfini çıkaracağız.

Akşam olduğunda elimizde yaptığımız çamur oyuncaklarla ayrılırken yine çocukların diliyle vedalaşacağız:

“Evli evine

Köylü köyüne

Evi olmayan

Sıçan deliğine”

Katılım koşulları:

–          Kursumuzdaki tüm eğitim faaliyetleri ücretsizdir.

–          Bununla birlikte katılımcıların günü boyunca yapılacak yemek ve lojistik masraflarına ortak olmalarını bekliyoruz. İki öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs gününde bir kişinin toplam masrafı 40 TL. Yemek masrafını (20 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine vereceğiz.

–          Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

–          Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

–          Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve iletişim:

Raziye İçtepe Akyol – 0 555 713 77 29 – raziye@dogaaskina.org

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options