Yavaş Tarım Okulu

Genel, Haberler   Etiketler:

Doğanın canını acıtmadan, başka canlıların rızkını elinden almadan ve toprağı, suyu, göğü zehirlemeden karnımızı doyurabilir miyiz? Yavaş Tarım Okulu’nda, doğanın döngüleri içinde tarım yapmanın inceliklerini tartışarak, gıdanın tohumdan hasada kadar uzanan yolculuğuna dahil olacağız. Okulda Anadolu’nun ve yeryüzünün farklı yerlerindeki doğayla barışık kadim tarım pratiklerini anlamaya ve uygulamaya çalışacağız.

Bu kursun amacı “yavaş tarım” adı altında yeni bir tarım biçimi daha ortaya koymak değil. Amacımız, gıdayı tohum aşamasından itibaren yavaşlatan ve zaten binlerce yıldır kullanılan yöntemleri bir araya getirmek ve paylaşmak.

Bu kursa katılmak isteyenlere birlikte geçireceğimiz üç günün oldukça yorucu olacağını belirtmek isteriz. Bu kursumuzda diğerlerinden farklı olarak İzmir’den Bozburun Yarımadası’na doğru otobüsle bir gece yolculuğu gerçekleştireceğiz. Bu nedenle katılımcıların yolculuk planlarını bu zorlu fiziksel koşulları dikkate alarak yapmalarını tavsiye ediyoruz.

İlk Gün (24 Mart)

Kursumuz için ilk gün sabah saat 09:00’da Doğa Okulu Araştırma Binası’nda buluşuyoruz. Kahvaltı ve tanışmanın ardından, tarımın doğanın döngüleri içindeki yerini konuşacağız. Doğanın işleyişine ve düşünme biçimine müdahale etmeden gıda üretmenin örneklerini inceleyeceğiz ve bu örneklere dayanarak yavaş tarımın temel kodlarını anlamaya çalışacağız. Sonrasında tarım tarihini mercek altına alıp zaman içerisinde doğadan nasıl ve hangi aşamalarda uzaklaştığımızı konuşacağız. Günün sonuna doğru Anadolu’nun ve yeryüzünün farklı yerlerindeki doğayla barışık kadim üretim sistemleri konusuna kısa bir giriş yapacağız.

Akşam yemeğinin ardından otobüsümüze binerek en azından dört bin yıldır yavaş tarım pratiklerinin uygulandığı Bozburun Yarımadası’na doğru yola çıkacağız.

İkinci Gün (25 Mart)

Gece yolculuğumuz Bozburun Yarımadası’nda, kadim üretim sistemlerinin kesintisiz olarak dört bin yıldır uygulandığı bir vadide son bulacak. Burada uzun bir yürüyüş gerçekleştirerek toprağın işlenmesinden hasada, ekili alanlarla hayvancılık arasındaki bağlara ve tarım mimarisine kadar pek çok konuda yavaş tarımın tüm bileşenlerini somut örnekleri üzerinden anlamaya çalışacağız. Bölgede yaşayan üreticilerle sohbet ederek kadim tarım bilgisini uygulayıcılarından öğreneceğiz. Vadide yaşayan canlı türlerini tanıyarak tarım ve biyolojik çeşitlilik arasındaki bağları tartışacağız.

Öğleden sonra Bozburun’dan Seferihisar’a doğru yola çıkacağız. Yol güzergahı üzerinde antik Karya Bölgesi’nin taş duvarlarını ve rotasyona dayalı kadim mera sistemlerini gözlemleyeceğiz. Muğla’da kısa bir molanın ardından akşam konaklamak üzere Doğa Okulu’na ulaşacağız.

Üçüncü Gün (26 Mart)

Güne Orhanlı Köyü Vadisi’ndeki zeytin ağacı meralarını inceleyerek başlayacağız. Burada aşılama ve sürmeden tarım tekniklerini yerinde göreceğiz. Ardından tohum alma, fide yetiştirme, göçürme ve yükseltilmiş yataklar gibi pek çok farklı konunun uygulamasını gerçekleştirerek küçük ölçekli sebze bahçelerini (harım) tanımaya çalışacağız. Bu esnada farklı tohum türlerini ayırt etmeyi öğreneceğiz.

Katılım koşulları:

– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.

– Doğa Okulu’nda ve yolculuk sırasında sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin yemek, lojistik, malzeme, ısınma ve temizlik masrafı öğün başı 20 TL. Yemek masrafını (10 TL) doğrudan yemeği hazırlayan köydeki mutfak sahibine vereceğiz. Bozburun Yarımadası’ndan dönüşümüzdeki akşam (Cumartesi) yol üzerinde bir tesiste duracağımız için bu öğün kurs ücretine dahil değil. Bozburun Yarımadası’na yapacağımız yolculuk ve köy içi ulaşım için kişi başı yaklaşık 80 TL harcayacağız. Ayrıca bu kursa özel kırtasiye masrafları gibi (çizimler, poster, lojistik vb.) organizasyon giderleri için kişi başı 50 TL giderimiz olacak. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının yemek giderleriyle birlikte 270 TL harcama yapması gerekiyor.

– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu Araştırma Binası’nın salonunda, mütevazı koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.

– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyetleri esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

-Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan önce internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve iletişim: Derya Engin – 05333138015 – [email protected]

 

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options