Yediden yetmişe zeybek dönüyoruz

Blog   Etiketler:

muammer-tam-boy-1024x682Orhanlı Köyü Kültür, Doğa, Gençlik ve Spor Kulübü Derneğini 2002 yılında Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde kurduk. Derneği kurma fikri köyün ilkokulunda başlayan halkoyunları kurslarına genç ve orta yaşlı kişilerin de ilgi duymaya başlamasıyla ortaya çıktı.

Kurslar başladıktan bir yıl sonra Halkoyunları Federasyonu’nun düzenlediği yarışmada halkoyunları ekibimiz Türkiye dördüncüsü oldu. Bu yarışma köyümüzde bulunan gençlerimizin il dışında farklı kültürlerle tanışmasını sağladı. Derneğimiz, kuruluşumuzun ikinci yılında daha büyük bir başarıya imza attı. 2004 yılında Kültür Bakanlığı ve VAKSA tarafından düzenlenen halkoyunları yarışmasında mahalli oyunlar dalında Türkiye birincisi oldu.

Derneğimizin kuruluş aşamalarında ve bu yarışmalarda alınan başarıların altında köyümüzün kadim kültürü örfenenin (imece) yattığını düşünüyoruz. Bu yarışmalara gidilirken köylümüz el ele verdi ve derneğine maddi manevi her türlü desteği sağladı. 2004 yılında İstanbul’da düzenlenen final yarışmalarına gidebilmek için her evden zeytinyağı topladık ve bu zeytinyağlarını satarak buradan elde edilen gelirle yarışmaya gittik.  2002 yılında başlayan kurslar hala aynı heyecanla devam ediyor. Derneğimizde 2004 yılında 12 olan çırak sayımız şu anda 82’ye ulaştı. Köy derneğimiz, dedelerin ninelerinin oyunlarına gönül vermiş bu kültürü kendilerinden sonra gelecek olan nesillere aktarmak için çalışan çırak, kalfa ve ustalar yetiştiriyor. Böylelikle bu kültürümüz yıllarca nesilden nesile aktarılarak bu topraklarda zeybek dönülmeye devam edilecek.

Dernek, sadece kültür değil aynı zamanda doğa ile ilgili çalışmalara da başladı. 2012 yılında GEF Küçük Destek Programı’ndan (SGP) alınan destekler ile Orhanlı Deresi toprak koruma projesine başlandı. Bu projeyi Seferihisar Belediyesi, köy muhtarlığı ve Seferihisar Doğa Okulu ile birlikte uygulamaya devam ediyoruz. Aynı zamanda üyelerimizle Gediz Deltası ve Bafa Gölü gibi alanlara öğrenmek ve eğlenmek amaçlı yolculuklar gerçekleştiriyoruz.

Derneğin üye ve gönüllü sayısı yaklaşık olarak yüz kişi ve bu sayı her geçen gün artıyor. Tüm çabamız, köyümüzün kadim kültürünü, yani köklerimizi yaşatmak.

Galip Ener

İnternet sitesi Orhanlı Köyü Derneği

Facebook Orhanlı Köyü Derneği

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options