Ağaç Okulu

Blog   Etiketler: ,

agacyeni

Birinci Gün (20 Şubat)

Birinci cemrenin düştüğü gecenin sabahında, Doğa Okulu’nda 09:30’da  buluşuyoruz. Güne “ağaç kültürünü” konuşarak başlıyoruz. Anadolu doğa kültüründe ağacın ne anlama geldiğini ve insan ağaç ilişkisini tartışıyoruz. Gün içinde Doğa Okulu’nun bulunduğu vadide gezerek ağaçların genel yapılarını, kök, gövde ve dal ilişkisini ve ağaçlarla diğer canlılar arasındaki bağları mercek altına alıyoruz. Tohum halinden meyve verene kadar ağacın hayatına tanık oluyoruz.

Kursun devamında doğanın çıplak topraktan ormana dönüşümünü, yani yerküre döngüsünü konuşuyoruz. Bu sırada orman yangınlarının doğadaki yerini, doğru ağaç dikmenin sırlarını ve ağaçlandırma ve yangınla mücadele kapsamında yapılan hataları tartışıyoruz.

İkinci Gün (21 Şubat)

Ağaçlar hayatın hemen her yerinde ve anında bizimle birlikte. İkinci günde ormanı ve orman ağaç ilişkisini tartışmaya başlıyoruz. Ormanı oluşturan ağaç dışındaki tüm canlıları, karacadan keçiye, ağaçkakandan yırtıcı kuşlara kadar orman hayvanlarını ve yöre yöre Anadolu’daki orman örtüsünü öğreniyoruz. Karadeniz, Ege, Akdeniz ile İç ve Doğu Anadolu ormanlarını ve aralarındaki farkları ve bağları, tüm bunların kadim yaşam biçimlerini nasıl etkilediğini konuşuyoruz. Geleneksel üretimin sürdüğü orman coğrafyalarını ve bunların değerini tartışıyoruz.

Üçüncü Gün (22 Şubat)

Üçüncü günümüzde Anadolu’daki farklı ağaç ve maki türlerini tanıyacağız. Doğa Okulu araştırma binasında ağaç ve maki türlerini resim ve görselleriyle birlikte mercek altına alacağız ve ardından Seferihisar dağlık bölge ormanlarında yürüyüşe çıkacağız. Ağaç türlerini ve içinde yaşayan hayvanları yerinde gözlemleyeceğiz ve insan doğa ilişkisinin doğada bıraktığı izleri araştıracağız. Akşam üzeri vedalaşmak üzere Doğa Okulu araştırma binasına geri geleceğiz.

Katılım koşulları:

– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.

– Sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin yemek, lojistik, malzeme, ısınma ve temizlik masrafı öğün başı 20 TL. Yemek masrafını (10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine vereceğiz.

– Seferihisar dağlık bölge ormanları seyahati için kişi başı gidiş dönüş en çok 20 TL harcama yapmamız gerekecek. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının toplam 180 TL harcama yapması gerekiyor.

– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu araştırma binasının salonunda, mütevazi koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.

– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

– Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

– Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel İnternet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve iletişim:

Raziye İçtepe

[email protected]

0555 713 77 29

 

Ressam: Kerry Darlington

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options