Doğal beslenmenin püf noktaları yamaklık kursu

Blog   Etiketler: , ,

dogalbeslenmeninpüfnoktalarıDoğal beslenmenin püf noktaları yamaklık kursu

12-13 Temmuz 2014

Doğal beslenmenin püf  noktaları yamaklık kursu kullandığımız her ürünün doğayla olan ilişkisi, üretim şekli, sosyal ve kültürel bağları konusunda farklı bir bakış açısı kazanmamıza yönelik. Kurs aynı zamanda bu ürünleri nasıl ve nerelerden temin edebileceğimiz konusunda da yol gösterici bir nitelikte.

1. Gün – 12 Temmuz 

Sabahın serin saatlerinde Doğa Okulu’nda buluşacağız. Çaylarımızı içerken bu kursa neden ihtiyaç duyduğumuzu, günümüzde artık güvenirliğini kaybetmiş olan gıda sistemini konuşacağız. Bu sohbete okulumuzun kurucularından Güven Eken ile on yılı aşkın süredir yerel gıdaları araştıran Dicle Tuba Kılıç katılacak.

Öğle saatlerinde Orhanlı köy mutfağı ustalarının güzel yemeklerini yiyeceğiz. Yemeğin ardından “Mevsimsel beslenmeyi biliyor muyuz?” başlıklı sohbetimize başlayacağız. Doğal beslenmenin temelinde yediklerimizin mevsimlerini öğrenmek ve mevsimi dışında önümüze gelen ürünlerden uzak durmak yatıyor. Okulumuz ekibinden ziraat mühendisi Süleyman Selçuk Ener bu bölümde bize bilgiler verecek. Ayrıca Slow Food Yağmur Böreği grubunun hazırlamış olduğu mevsim sebze ve meyvelerini gösteren posterler bize yardımcı olacak.

Ufak bir mola verip bir sonraki sohbetimizde “Etiket okuyor muyuz? Gıdalar hakkında yeterince soru soruyor muyuz?” sorularına cevap arayacağız. Ürünlerin ne derece doğal ve sağlıklı olduğunu anlamak için öncelikle etiketleri okuma alışkanlığı edinmeliyiz. İçinde ne var, nereden gelmiş, menşei neresi? Bu bilgiler bize ilk ipuçlarını verecek. Köyde sebze yetiştirerek büyümüş ancak şimdi şehirde yaşayan ve yediği her şeyi sorgulayan Özgür Karcı bize bu sohbette eşlik edecek. En zararlı yiyecekleri, her koşulda uzak durulması gerekenler ile hiç ilaçlanmadan yetiştirilen gıdaları da bu bölümde konuşacağız.

Akşam yemeğini, Orhanlı’nın mevsim sebze ve meyveleriyle hep birlikte hazırlayacağız. Konaklama Seferihisar Doğa Okulu’nun araştırma binasındaki çadırlarda gerçekleşecek.

2. Gün – 13 Temmuz 

Güne, kahvaltının vazgeçilmezi yumurtalarla başlayacağız. Kahvaltıda farklı koşullarda üretilmiş yumurtalarımız (köy ve fabrikasyon) olacak. İyi yumurtanın özelliklerini, hem görüntüsünden hem de tadarak ayırt etmeyi öğreneceğiz. Ufak bir gurmelik testi yapacağız; bakalım kimler tadı ve kokusundan gerçek yumurtaları bulabilecek? Bu eğlenceli bölümde köyümüzün güzel yumurtalarını yetiştiren Güven Eken bizimle olacak.

Yumurta sohbetinin ardından Dicle Tuba Kılıç ile doğal ürünleri nerelerden temin edebileceğimizi konuşacağız. Bu sohbette, bize en yakın üreticileri bulmayı, doğal beslenme gruplarını ve güvenilir gıdalar satın alabileceğimiz seçenekleri konuşacağız.

Sohbetimizin ardından hafif bir öğle yemeği yiyeceğiz. Yemeğin ardından hep birlikte geleneksel üretim ve diğer üretim biçimleri arasında farkları ve bu ürünler arasındaki farkları tartışacağız. Bu esnada Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı’nı bir örnek olarak mercek altına alacağız ve köyümüz üreticilerinden Galip Ener ile sohbet edeceğiz. Gün batımından evvel sizlerden aldığımız öneriler ve paylaşımların ardından vedalaşacağız.

Katılım koşulları:

–      Kursumuz ücretsizdir.

–      Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte, kurslarda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izlenmektedir. Katılımcıların öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biridir.

–      Katılımcıların günlük yemek ve malzeme masraflarına ortak olmaları beklenmektedir. Bu kurs günleri içinde bir kişinin yemek ve temizlik  masrafı öğün başı 20 TL olup yemek masrafı (10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine verilecektir.

–      Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılaması beklenmektedir. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

–      Konaklama, Doğa Okulu tarafından kurulacak küçük çadırlarda yapılacaktır. Uyku tulumu vb. konaklama malzemelerini katılımcıların kendisi getirmelidir. Konaklama alanı içinde duş imkanı bulunmamaktadır. Konaklama ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve engelli misafirlerin katılımı için bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

–      Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve iletişim:

Burçin Feran – 0 542 657 66 20 – [email protected]

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options