Seferihisar

Seferihisar’ın Etrüsk veya İyonyalılar tarafından kurulduğuna dair iki farklı görüş var. Aka, Karya, İyon, Pers, Bizans, Selçuk ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini özellikle Teos ve Lebedos antik kentlerinde, Myonnesos Adası’nda, tarihi medrese ve hamamlarda görebiliyoruz.

Seferihisar 2009 yılında küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına karşı çıkan Citta Slow hareketine katıldı. Citta Slow Hareketi, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliği.

Yirmi sekiz ülkede 182 üyesi olan bu birliğe üye olan Seferihisar, Citta Slow birliğinin belirlediği kıstasları yerine getirerek Türkiye’nin ilk “yavaş şehri” oldu. Gökçeada, Akyaka, Taraklı, Yenipazar, Yalvaç, Vize, Perşembe ve Halfeti ilçeleri ise Seferihisar’dan sonra bu harekete katılan diğer sekiz ilçe.

Yerel kimliğini ve özelliklerini koruyan bir Seferihisar vizyonuyla hareket eden Seferihisar Belediyesi, Tunç Soyer’in başkanlığıyla birlikte birçok projeye imza attı. Peyzajda yöresel aromatik bitkilerin kullanılması, güneş enerjili sokak aydınlatma elemanları, köy pazarları, Seferipazar, kompost tesisi ve güneş enerji santrali yapımı gibi çalışmalar bu projeler arasında.

Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Doğa Okulu’nun kurucuları arasında. Doğa Okulu’nun araştırma binası, belediyenin çalışanları ve maddi destekleri ile restore edildi. Seferihisar Belediyesi ve Seferihisar Doğa Okulu birlikteliğinde yerel üreticileri desteklemek, geleneksel üretimin devam etmesi ve doğanın korunması için çalışmalar yapılıyor. Seferihisar Doğa Mirası ve Orhanlı Karakoç Deresi erozyonla mücadele çalışmaları bunlara örnek.

Seferihisar Belediyesi, köylüye ve köylerde yapılan üretime sürekli destek veriyor. Köy pazarında köylü üreticiler dışında kimse satış yapamıyor, sebze ve meyve halinden alınmış hiçbir ürün bu pazara girmiyor. Ocak 2013’te köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasını öngören yasaya karşı Seferihisar’daki dokuz köyün başlattığı “Geleceğin Köyleri Hareketi” kısa sürede 1013 köye ulaştı ve Seferihisar’da “İzmir Köy Meclisi” kuruldu. Seferihisar’da her yıl yerel tohumları korumak ve sağlıklı ürün yetiştirilmesini sağlamak için “Tohum Takas Şenlikleri” yapılıyor. İki yıl önce bu şenlikler Orhanlı’da gerçekleştirildi.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options