Ege’nin zeytinyağı imecesine katılmak ister misin?
Zeytinyağı İmecesi, Ege’nin zeytin ormanlarında binlerce yıldır devam eden bir kültür. Orhanlı Vadisi’ne Seferihisar Doğa Okulu’nu oluşturmak için yerleştiğimiz günlerde Anadolu’da zeytin ağacı ormanları olduğunu bilmiyorduk bile. Sanıyorduk ki, zeytinlikler her yerde aynı.
Ege Bölgesi’nin çok kısıtlı bir bölümünde, elle dikilmiş, sulanarak büyütülmüş zeytinliklerden farklı olarak, bir de “zeytin ormanları” varmış. Bu ormanlarda zeytinler, meşeler, insanlar, kuşlar, bukalemunlar, çakallar, yüzlerce böcek ve rengarenk çiçekler bir arada yaşıyormuş. Hiçbir zirai zehir kullanılmayan ve telle çevrilmeyen zeytin ormanları tıpkı diğer ormanlar gibi, sürülmüyor, sulanmıyor ve hatta tek bir zeytin ağacı dahi dikilmiyormuş. Zeytin ormanları, sadece kendiliğinden yetişen yabani zeytinlere, yani delicelere, yerli zeytin ırklarının aşılanmasıyla oluşuyormuş. Bu ormandan tek tek elle toplanan zeytinlerin taşla sıkılması ile elde edilen yağ ise, aslında zeytinyağı değil, ormanın alınteriymiş.
Öte yandan, Anadolu’nun son zeytin ormanları, şehirleşme ve endüstriyel yöntemlerin yaygınlaşması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu ormanlarda yaşayan milyonlarca canlı ve onlarla iç içe geçmiş zeytin kültürü, tehlike altında. Çünkü bu son derece narin alanlarda, el emeği ile elde edilen Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı’nın, endüstriyel çiftliklerde üretilen yağlarla rekabet etmesi mümkün değil. Bu nedenle bu yüzlerce yıllık kültürün taşıyıcısı olan pek çok Ege köyü, kadim zeytinyağı üretimi yöntemlerini bırakarak hızla endüstriyel üretime geçiyor.
Seferihisar Doğa Okulu’nun bulunduğu Orhanlı Vadisi, her şeye rağmen bu kadim kültüre tutunan ve onu geleceğe taşıyan nadir yerlerden biri. Eğer bu kültürün yaşamasına desteğimizi gösterebilirsek, o zaman hem Ege’nin son zeytin ormanlarına, hem de bu ormanlardaki pek çok canlıya hayat verebiliriz. Bu nedenle Orhanlı Vadisi’ndeki zeytin ormanlarındaki zeytinyağı üreticileriyle tek tek konuştuk. Geleneksel yöntemlerle ürettikleri zeytinyağının hakkı olan ücreti verebilmek üzere tüm dostlarımızla iletişime geçeceğimizi söyledik.
İşte bu mektubu, sizi Seferihisar’ın Orhanlı Vadisi’nde binlerce yıldır devam eden; suyun, toprağın, zeytin ağaçlarının, kuşların ve Egeli insanların kurduğu zeytinyağı imecesine dahil olmaya davet etmek için yazıyoruz. Yıllık zeytinyağı ihtiyacınızı Orhanlı Vadisi’nin zeytin ormanlarından karşılayarak ağaçların, kuşların ve Ege köylerinin yüzlerce yıllık imecesine dahil olabilirsiniz. Katılımınız, hem zeytin ormanlarındaki küçük üreticilere alım teminatı vermemizi, hem Doğa Okulu’nun ve Doğa Derneği’nin bu narin alanları korumak ve anlatmak için yürüttüğü çalışmaları sürdürmemizi sağlayacak.
İmecemize katıldığınız için teşekkür ederiz.
Doğa Okulu Ekibi
Aşağıdaki linkleri takip ederek “zeytinyağı imecemize” katılabilirsiniz.
18 litre zeytinyağı ile katılmak için tıklayınız.
10 litre zeytinyağı ile katılmak için tıklayınız.
5 litre zeytinyağı ile katılmak için buraya tıklayınız.
* Burada bahsi geçen ürünlerin satışı sonucunda hiçbir kişisel kazanç elde edilmemektedir. Zeytin imecesine dahil olarak edineceğiniz her litre yağın maddi karşılığı ortalama 36 lira olarak hesaplanmıştır. Bu bedelin 18 lirası doğrudan üreticiye verilmektedir. 9 lirası ise üretim, dolum, paketleme ve diğer lojistik giderlerin karşılığıdır. Geriye kalan 9 lira Seferihisar Doğa Okulu ve Doğa Derneği’nin zeytin ormanlarının yaşamaya devam etmesi için yaptığı çalışmalara destek olmak üzere ayrılmıştır.
Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
“Zeytinyağı ve Masalı” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
*Ressam: Gökçe Sümerkan
*Fotoğraflar Doğa Derneği ve Doğa Okulu’nun son dört yılda zeytinliklerde yaptığı biyolojik çeşitlilik araştırmalarında ve Zeytinyağı Yamaklık Okulları’nda çekilmiştir.