İlk gün: 10 Haziran
Bu kursta herkesin kirlenmeye hazırlıklı olmasını tavsiye ediyoruz. Saat 09:30’da tanışmak için bir araya geliyoruz. Doğa Okulu hakkında kısa bir sohbetten sonra bu kursumuzun konusu topraktan bahsedeceğiz. Neden böyle bir kursumuz var? Topraktan nasıl bu kadar ayrı düşmüştük?
Ardından çamur konusunda temel bilgileri paylaşıp biraz çamur yoğuracağız. Öğle yemeği sonrasında ertesi gün yapacağımız uygulamalar için malzemelerimizi hazırlayacağız.
İkinci gün: 11 Haziran
Sabahtan farklı oranlar kullanarak çeşitli çamur sıva harcı numuneleri hazırlayacağız. Sonuçları ertesi gün değerlendirmek üzere sıva uygulaması yapacağız. Öğleden sonra köyde küçük bir gezi yaparak köyümüzdeki yapı örneklerini inceleyeceğiz. Akşam da fotoğraflar eşliğinde dünyadan kerpiç yapı ve toprak sıva örneklerini inceleyeceğiz.
Üçüncü gün: 12 Haziran
Sabah kerpiç çamuru hazırlayıp kalıplara dökerek kerpiç tuğla yapacağız ve kurumaya bırakacağız. Önceki gün yaptığımız sıvaların durumlarını gözlemleyerek, karışım oranlarını ve hangisinin en sağlam olduğunu değerlendireceğiz. En sağlam harçla okulumuzun hasarlı sıvalarını tamir edeceğiz. Öğleden sonra ise kerpiç ve yapı tasarımından bahsedeceğiz, kerpiç yapıların avantajları ve dezavantajlarını konuşacağız.
Katılım koşulları:
– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.
– Katılımcıların günlük yemek ve malzeme masraflarına ortak olmalarını bekliyoruz. Sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin yemek, lojistik, malzeme, ısınma ve temizlik masrafı öğün başı 20 TL. Yemek masrafını (10 TL) doğrudan yemeği hazırlayan köydeki mutfak sahibine vereceğiz. Kullanacağımız malzemeler ve organizasyon giderleri için kişi başı 70 TL harcayacağız. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının 230 TL harcama yapması gerekiyor.
-Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu Araştırma Binası’nın salonunda, mütevazı koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.
-Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.
-Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.
Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan önce internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.
Kayıt ve iletişim:
Raziye İçtepe– 0 543 657 66 13 – [email protected]
2014 ve 2016 yılının Kerpiç Okulu raporlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Sizi geç bulmak benim gibi biri için utanç nedeni!
İzmir’i, Seferihisar’ı, Sayın Tunç Soyer’i bilen biri için oldukça geç kalınmış bir durum.
Her neyse..
Neresinden dönülse kardır deyip bundan sonraki çalışmalardan haberdar olmak ve becerebildiklerimize oğlumla birlikte katılmak istiyoruz.
Görüşmek dileğiyle..
Hikmet Tanrıverdi