Seferihisar Belediyesi geçtiğimiz aylarda bir ilke daha imza atarak Seferihisar ilçesinin doğa mirasını araştırma projesi başlatmıştı. Pek çok bilim insanının, Seferihisar Doğa Okulu’nun ve Doğa Derneği’nin katkılarıyla yürütülen Seferihisar Doğa Mirası projesi başlar başlamaz ekoloji dünyasını sarsan bir keşif yapıldı. Boz yelkovan adlı deniz Türkiye’deki ilk üreme kolonisi Seferihisar kıyılarında keşfedildi.
Boz yelkovanlar Türkiye kıyılarında nadir de olsa görülmelerine rağmen nerede yuva kurdukları bilim insanları için büyük merak konusuydu. Yapılan keşif sayesinde Seferihisar kıyıları Türkiye’nin en öncelikli deniz yaşam alanları arasına girdi.
Türün üreme kolonisini keşfeden ekibin içinde yer alan Kuşbilimci Ferdi Akarsu, kanat açıklığı 112-126 santimetre olan bu dev deniz kuşunun en yakın akrabasının albatroslar olduğunu, boz yelkovanların da albatroslar gibi tüm yaşamlarını denizde geçirip ve yalnızca yumurta bırakmak için genellikle geceleri karaya çıktığını söyledi.
Konu hakkında açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer şunlar söyledi: “Sakin Şehir olmanın gerekliliklerinden biride ilçemizi paylaştığımız canlı türlerini tanımak ve onları yaşatmak. Bizim için Seferihisarlı demek sadece burada yaşayan insanlar değil, aynı zamanda binlerce yıldır birlikte yaşadığımız Akdeniz fokları, boz yelkovanlar ve diğer canlılar. Geçtiğimiz aylarda başlayan Seferihisar Doğa Mirası sayesinde ilçemizdeki diğer canlıları tanımayı amaçlıyoruz. Seferihisar’ın boz yelkovan adlı nadir kuş türünün Türkiye’deki tek üreme yeri olması ilçemiz kıyılarının önemini daha da artırdı. Kıyılarımızı ve boz yelkovanları korumak için bunda sonra da yoğun olarak çalışacağız.”
Fotoğraf: © Serhat Tigrel
Henüz hiç yorum yapılmamış