Doğaya ilk adım yamaklık kursu
21-22 Haziran 2014
Şehirde yaşamaktan yorulan pek çok insan kırsal alana yerleşiyor. Peki bu yepyeni dünyayı ne kadar tanıyoruz? Kırsal alanda yaşamayı başarabiliyor muyuz, yoksa şehri ve alışkanlıklarımızı da yanımızda mı getiriyoruz? Doğanın içinde yaşamanın püf noktaları neler? Ev yapımında doğru malzeme nasıl seçilir, toprak nasıl işlenir, ağaç ve bitki seçimi nasıl yapılır, köy halkıyla sağlıklı ilişki kurmanın önemi nedir? Doğayla uyumlu yaşam kültürü nasıl olmalı? Doğaya atılan ilk adım yamaklık kursunda iki gün boyunca bu tecrübeyi edinmiş kişiler, köylüler ve araştırmacılarla sohbet ederek bu soruların yanıtlarını aramaya çalışacağız.
1.Gün – 21 Haziran
Sabah saat 10.00’da Doğa Okulu’nda buluşuyoruz. Çayımızı içerken kursumuzun amaçları ve içeriğiyle ilgili sohbet edeceğiz. Ayrıca sohbetimizde Anadolu’daki doğa kültüründen bahsedeceğiz. Bu esnada köyde yaşayan bir insanın doğanın döngüsü içinde geçen imece ve paylaşıma dayalı bir gününü tanımaya çalışacağız. Bu sohbete okulumuzun kurucularından Güven Eken ve halk bilimi uzmanı Raziye İçtepe katılacak.
Ardından Orhanlı köy mutfağının ustalarından Nurgül Ener’in hazırlamış olduğu yemeklerle öğle yemeğimizi yiyeceğiz. Yemekten sonra doğal malzemelerle temizlik ürünleri yapıp bu ürünleri hep birlikte bulaşık yıkarken deneyeceğiz. Doğal temizlik ürünlerini yapmayı öğrendikten sonraki sohbetimizin konusu “şehirden indim köye”. Bu sohbeti dokuz yıldır Antalya Alakır Vadisi’nde elektrik kullanmadan yaşayan Birhan ve Tuba Alakır ile, üç yıldır Orhanlı’da yaşayan emekli dış ticaret uzmanı Özlem Akın ile gerçekleştireceğiz. Birhan ve Tuba ile sohbetimiz güneş enerjisi ile çalıştırdıkları telefonları aracılığıyla yapılacak.
Havanın serinlemeye başladığı saatlerde ilk başlayanlar için Doğa Okulu’nun ziraat mühendisi Süleyman Selçuk Ener ile ekim dikim işlerini konuşacağız, fide dikme uygulaması yapacağız. Ayrıca geleneksel tarımın uygulamalı olarak yapıldığı Doğa Okulu’na yakın bir zeytinliği göreceğiz.
Akşam yemeğinde köyde yapılan otlu ve peynirli pideler yiyeceğiz. Ardından isteyenler için doğada yaşamla ilgili film gösterimi olacak. Konaklama Seferihisar Doğa Okulu’nun araştırma binasındaki çadırlarda gerçekleşecek.
2. Gün – 22 Haziran 2014
Kursumuzun ikinci günü sabah saat 9.00’da kahvaltı hazırlığı için buluşacağız. Kahvaltıyı imeceyle kendimiz hazırlayacağız ve bu esnada atık ayrıştırma ile ilgili bilgileri öğreneceğiz.
Kahvaltıdan sonraki sohbet konumuz mimari kimlik ve doğal yapı malzemelerinin seçimi olacak. Burada kırsal alana yerleştiğimizde nasıl yapı malzemeleri seçmemiz gerektiğini, enerjimizi nasıl üretilebileceğimizi, en çok yapılan yanlışların neler olduğunu konuşacağız. Bu sohbeti Doğa Okulu araştırma binasının mimarları Nihan Sağman ve Cenk Sağman eşliğinde gerçekleştireceğiz. Daha sonra köyde pişmiş öğlen yemeğimizi yiyeceğiz.
Öğle yemeğinin ardından tüm Doğa Okulu ile birlikte kırsal alanın doğasını, yerleştiğimiz bölgenin doğasını tanımanın ve uyumlu yaşamanın yollarını, köylülerin gözünden “şehirden köye inmenin” ne anlam ifade ettiğini ve doğaya ilk adım atanların kırsalda en sık olarak yaptığı hataları konuşacağız. Sizlerden aldığımız önerilerin ve yeni fikirlerin ardından gün batımına doğru vedalaşacağız. Şimdiden herkese iyi sohbetler. Seferihisar Orhanlı’da görüşmek üzere!
Katılım koşulları:
– Kursumuz ücretsizdir.
– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte, kurslarda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izlenmektedir. Katılımcıların öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biridir.
– Katılımcıların günlük yemek ve malzeme masraflarına ortak olmaları beklenmektedir. Bu kurs günleri içinde bir kişinin yemek ve temizlik masrafı öğün başı 15 TL olup yemek masrafı (10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine verilecektir.
– Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılaması beklenmektedir. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.
– Konaklama, Doğa Okulu tarafından kurulacak küçük çadırlarda yapılacaktır. Uyku tulumu vb. konaklama malzemelerini katılımcıların kendisi getirmelidir. Konaklama alanı içinde duş imkanı bulunmamaktadır. Konaklama ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve engelli misafirlerin katılımı için bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
– Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.
Doğaya ilk adım yamaklık kursuna katılabilecek misafir sayımız imkanlarımız çerçevesinde dolmuştur. Kursumuzun ikincisi en kısa zamanda tekrarlanacaktır, katılmak isteyenler için kursumuzun yeni tarihli duyurusunu internet sitemizden yapacağız. Yoğun ilginiz için çok teşekkürler.
Kayıt ve iletişim:
Burçin Feran – 0 542 657 66 20 – [email protected]
Bu kadar çirkin bir politik ortamda, böyle güzel şeyler görmek umudumuzu artırıyor, ellerinize sağlık canlarım.
21 Haziran’dan sonraki kurs tarihi ile ilgili bilgi almak istiyorum.tşk.