Harman Okulu

Haberler   Etiketler:

Harman Okulu’nda tahılın insanla olan yolculuğuna tanık olmak için bir araya geliyoruz. Anadolu pek çok tahılın ve buğdayın gen merkezlerinden biri. İlk çiftçilerden bu yana her yıl tekrar tekrar ekilen tohumlarsa, bugün geleneksel Anadolu ununu ve ekmeğini oluşturmuş. Harman Okulu’nda amacımız “tohum” halinden “ekmek” haline tahılın yolculuğuna katılabilmek. Üç gün sürecek kursumuzda ekinin tarihini, başağı, hasadı, değirmeni, fırını, mayayı ve ekmeği göreceğiz.

İlk Gün (9 Haziran)
Harman Okulu’nun ilk günü sabah saat 09:00’da Doğa Okulu Araştırma Binası’nda buluşuyoruz. Kahvaltı ve tanışmanın ardından ekmek döngüsünü yani buğdayın ve diğer tahılların bir ekimden bir diğer ekime kadar geçirdiği aşamaları, hasadını ve dönüşümünü konuşacağız. Tarım tarihinden, buğdayın türlerinden, dünyaya yayılışından ve çeşitlerinden bahsedeceğiz.

İkinci Gün (10 Haziran)
İkinci gün harman günü. Kahvaltı sonrası tarlaya gideceğiz. Günümüzün tamamı ekinin biçilmesi, işlenmesi ve değirmene hazırlanması aşamalarını görerek geçecek. Tırpanı, orağı, döveni tanıyacağız. Bu yıl ekilen çavdar tarlasını hasat edeceğiz ve çavdar tarımının detaylarını öğreneceğiz.

Üçüncü Gün (11 Haziran)
Üçüncü günümüz değirmende ve fırında geçecek. Hasadımızı değirmende un haline getireceğiz ve yeni öğütülen tahılın kokusunu duyacağız. Sonra unumuzu su ve ekşi maya ile hamur haline getirecek ve çalı fırınında ekmeğe dönüşmesine tanık olacağız. Böylece bir buğday danesinden bir lokma ekmeğe döngü tamamlanmış olacak.

Katılım koşulları:

– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.

– Doğa Okulu’nda ve yolculuk sırasında sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin yemek, lojistik, malzeme, ısınma ve temizlik masrafı öğün başı 20 TL. Yemek masrafını (10 TL) doğrudan yemeği hazırlayan köydeki mutfak sahibine vereceğiz. Tarım aletleri, taşıma, değirmen, fırın kullanımı, ekmek yapımı, odun alımı gibi masraflar için kişi başı 30 TL giderimiz olacak. Ayrıca bu kursa özel masraflar (çizimler, poster, lojistik vb.) ve organizasyon giderleri için kişi başı 50 TL giderimiz olacak. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının yemek giderleriyle birlikte toplam 240 TL harcama yapması gerekiyor.

– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu Araştırma Binası’nın salonunda, mütevazı koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.

– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyetleri esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

-Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan önce internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve iletişim: Hazal Orhon – 05323301410 – [email protected]

 

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options