Kuş Okulu

Genel, Haberler   Etiketler: , , , ,

Birinci Gün (26 Ocak Cuma)
Kuşların dünyasına konuk olacağımız Kuş Okulu için ilk gün sabah saat 09:30’da Doğa Okulu’nda buluşuyoruz. Kahvaltı ve tanışmanın ardından güne “kuşların edasını” konuşarak başlıyoruz ve gün boyunca kuşları hareket, duruş ve tavırlarından tanımlamayı öğreniyoruz.

Kuşların yalnızca rengini, kanat uzunluğunu, boyunu öğrenmek onları hızla ve kolayca tanımlamamızda yeterli olmayabilir. Çünkü kuşlar hareket ediyor ve yaptıkları her harekette aslında onları tanıyabilmemiz için bize ipuçları veriyor. Bu nedenle bu okulda kuşların tüyleri üzerindeki desenlerin yanı sıra, onların her türlü hareketini ve tavrını, yani edalarını mercek altına alacağız.

İkinci Gün (27 Ocak Cumartesi)

Yeryüzünün neresine gidersek gidelim bir kuşun sesini duyarız. Ne var ki pek azımız o kuşun nerede, neden öttüğünü düşünür ve bilir. İkinci güne kuşların seslerini dinleyerek başlayacağız. Hangi kuş neden ötüyor, öterken neyi anlatıyor. Kuş seslerinin çeşitleri neler? Kuşlar nasıl ötüyor? İkinci gün sabah erkenden çıkacağımız bir yürüyüşte, tüm bunları konuşacağız.

Anadolu doğa kültüründe türkülere, öykülere, şiirlere, halı motiflerine konu olan kuşlar insan yaşamının olduğu her yerde var. Doğa Okulu’nda kuşların ve insanın doğasını birlikte araştırıyoruz. Öğleden sonra hem kuşların insanla ilişkisini tartışacağız, hem de onların yaşadıkları coğrafyaları tek tek tanıyacağız. Bozkırlar, ormanlar, sulak alanlar, denizler, makilikler, nehirler ve dağlarda yaşayan kuşları, onların insanla ve diğer canlı türleriyle kurdukları ilişkileri anlayacağız.

Son olarak günün akşamında, kuşları yaşamlarına müdahale etmeden nasıl izleyebileceğimizi tartışacağız. Kuşların korunması için neler yapabiliriz? Kuşları araştırmak, anlamak ve anlatmak için birlikte yol arayacağız.

Üçüncü gün (28 Ocak Pazar)

Üçüncü günümüzde Seferihisar’dan yola çıkarak Türkiye’nin önemli kuş ve doğa alanlarından biri olan Gediz Deltası’nı ziyaret edeceğiz. Gediz Deltası gibi sulak alanlar kuşları en kolay görebileceğimiz yerlerden biri. Bugün, su kuşu türleri nelerdir, eda, ses ve renklerine göre nasıl tespit edilir, su kuşları kışın nasıl sayılır tüm bu konuları tartışacağız.

Gediz Deltası Ziyaretçi Merkezi’ndeki teorik paylaşımımızdan sonra tüm gün deltada su kuşlarını yaşadıkları yerlerde gözlemleyeceğiz. Dürbün ve teleskop kullanmanın, kuşları defterimize kaydetmenin pratiğini yapacağız. Gün batımından sonra deltaya ve birbirimize veda edeceğiz.

Katılım koşulları:

– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.

– Katılımcıların günlük yemek ve malzeme masraflarına ortak olmalarını bekliyoruz. Doğa Okulu’nda sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin, bir öğünlük yemek, lojistik, malzeme ve temizlik masrafı 20 TL. Yemek masrafını (öğün başı 10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine vereceğiz. Gediz Deltası’na yapacağımız yolculuk için kişi başı 40 TL ulaşım masrafımız olacak. Ayrıca kırtasiye masrafları gibi (çizimler, poster vb.) organizasyon giderleri için kişi başı 50 TL giderimiz olacak. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının toplam 250 TL harcama yapması gerekiyor.

(Doğa Okulu’nun yamaklık okulları 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz, 7-15 yaş aralığı için yarı ücretli, 16 yaş ve sonrası için de tam ücretlidir.)

– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu araştırma binasının salonunda, mütevazi koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.

– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

– Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

-Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) vÇalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve iletişim: 5436576615– [email protected]

 

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options