Doğa Okulu’nda 09:30’da buluşuyoruz. İlk olarak Doğa Okulu’nun araştırma binasını gezip kısa bir tanışma sohbeti yapacağız. Tohumu daha iyi anlayabilmek için yapısını ve nasıl çimlendiğini inceleyeceğiz. Daha sonra tohumun doğanın döngüsündeki yerini tartışacağız. Tohumun, toprağa düşüp filiz vermesinden, boy verip meyve durmasına kadar olan kendi içindeki döngüsünü konuşacağız. Doğadaki tohum döngüsünü görmeye, topraktaki tohum hafızasını anlamaya çalışacağız. Günü, bir tohumun kendi kendini nasıl taşıdığını, farklı tohumların nasıl yöntemler kullandığını tartışarak tamamlayacağız. İlk günün sonunda tohumun özü ve düşünme biçimini bir nebze de olsa tanımış olacağız.
İkinci Gün (14 Mart)
İkinci gün Anadolu tohum kültürü hakkında sohbet edeceğiz. Bu sohbetin temelinde tohumun zarar vermeden nasıl alınacağı ve bozulmadan nasıl saklanacağı yer alacak. Gün boyunca, Anadolu’da kadim zamanlardan beri bilinen ve her mevsim uygulanmaya devam eden tohum alma konusunda derinleşeceğiz ve buna yönelik uygulamalar yapacağız. Doğanın zamanına göre hangi mevsimde hangi tohumun nasıl ekileceğini ve ekim öncesi bahçede nasıl hazırlıklar yapmamız gerektiğini inceleyeceğiz. Okulumuz, kadim bir tarım tekniği olan yükseltilmiş yatak yapımıyla devam edecek. Hazırladığımız yükseltilmiş yataklara ekim yaparak ilk harımımızı (küçük sebze bahçesi) oluşturacağız. Akşam ateş başında Egeli doğa filozoflarının tohum hakkındaki fikirleri üzerine sohbet edeceğiz.
Üçüncü Gün (15 Mart)
Her tohum bir kütüphane. Binlerce çiftçinin, binlerce ustanın ortak hafızası, ortak mirası. Bu gün, kitaplara sığamayacak bilginin tohuma nasıl sığdığını ve tohum çeşitlerini inceleyeceğiz. Örneğin maydanoz tohumunu dereotundan, patlıcanı domatesten ve sağlıklı tohumu çürük olandan nasıl ayıracağımızı konuşacağız. Hibrit, GDO’lu tohumlarla kadim tohumların arasındaki farkı tartışacağız. Yerli, kadim tohumların insan ve doğa sağlığı açısından önemini anlamaya çalışacağız. Parayla satılan ilaçlı ve patentli tohumların bostanlarımıza nasıl girdiğini ele alacağız. Tohumların özgürce paylaşıldığı zamandan bu güne kadar neler değiştiğini tartışacağız. Günün sonunda vedalaşarak kursumuzdan ayrılacağız.
Katılım koşulları:
– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.
– Sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin yemek, lojistik, malzeme, ısınma ve temizlik masrafı öğün başı 20 TL. Yemek masrafını (10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine vereceğiz.
– Saha çalışması için kişi başı en çok 10 TL harcama yapmamız gerekecek. Ayrıca, kursa İzmir dışından katılacak öğreticilerin yol masrafları için kişi başı yaklaşık 25 TL harcayacağız. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının en fazla 195 TL harcama yapması gerekiyor.
– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu araştırma binasının salonunda, mütevazi koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.
– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.
– Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.
– Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel İnternet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.
Kayıt ve iletişim:
Raziye İçtepe
0555 713 77 29
Çok güzel gerçekten, başarılar.