Zeytinyağı Okulu

Genel, Haberler   Etiketler: , ,

 

Binlerce yıllık masallarda, hikayelerde hep onun adı geçer. Efsaneleri anlatılırken hep ölmez ağacı diye anılır, çünkü ne zaman ölüm yaklaşsa hemen dibinden bahar kokulu bir sürgün verir ve hayat kaldığı yerden devam eder. Zamana inat zamansızlığın kanıtı; zeytin ağacı. Yüzyılları kabuğunda saklayan zeytin ağacı, meyvesiyle canlıları beslemiş, yağıyla karanlığı aydınlatmış, şifasıyla Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olmuş. Bilgeliğin, barışın, sağlığın ve yeniden doğuşun simgesi; zeytin ağacı. Zeytinyağı Okulu’nda, zeytin çekirdeğinin toprağa düştüğü andan sofralarımıza gelene kadarki yolculuğuna, binlerce yıldır oluşturduğu kültüre tanıklık edeceğiz.

1.Gün: 1 Aralık

Zeytinyağı Yamaklık Okulu’nun ilk günü, Doğa Okulu Araştırma Binası’nda saat 09:30’da bir araya geliyoruz. Kahvaltı ve tanışmanın ardından, zeytin ve zeytinliklerin biyolojik çeşitlilik açısından zenginliği üzerine sohbet edeceğiz. Köydeki geleneksel bir zeytinliğe giderek zeytinlikte hasadın nasıl yapıldığını göreceğiz. Zeytin hasadımız akşama kadar devam edecek. Zeytin ağacının dibi nasıl açılır, ağaca zarar vermeden zeytin nasıl toplanır gibi konuları kökleri yüzyıllardır bu coğrafyada olan köylülerimiz anlatacak. Akşam yemeğini yerken gün içinde yaşadıklarımızı tartışacağız.

2.Gün: 2 Aralık

İkinci gün Kuşadası Davutlar’da bulunan Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret edeceğiz. Müzede binlerce yıllık zeytinyağı uygarlık tarihini adım adım yaşayacağız. Günün sonunda Doğa Okulu’na dönüp akşam yemeğinin ardından zeytin uygarlığı üzerine sohbet edeceğiz.

3.Gün: 3 Aralık

Zeytinyağı Yamaklık Okulu’nun üçüncü gününde hasat edilen zeytinin, taşbaskı zeytinyağı işliğinde yağ haline gelişini izleyeceğiz. Taşbaskının önemini ve geçmişini konuşacağız. İşlikteki çalışmamızdan sonra, zeytinliklerin doğa için önemi hakkında sohbet edeceğiz. Zeytinliklerin azalmasıyla ortaya çıkabilecek sorunları tartışacağız. Okul boyunca yaşadığımız deneyimlerden yola çıkarak genel bir değerlendirme yaptıktan sonra vedalaşacağız.

Katılım koşulları:

– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.

– Katılımcıların günlük yemek ve malzeme masraflarına ortak olmalarını bekliyoruz. Doğa Okulu’nda sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin, bir öğünlük yemek, lojistik, malzeme ve temizlik masrafı 20 TL. Yemek masrafını (öğün başı 10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine vereceğiz. Kuşadası Davutlar’a olan yolcuğumuz için kişi başı gidiş dönüş 35 TL ulaşım masrafımız olacak. Müze giriş ücreti ise 15 TL. Ayrıca kırtasiye masrafları gibi (çizimler, poster vb.) organizasyon giderleri için kişi başı 50 TL giderimiz olacak. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının toplam 260 TL harcama yapması gerekiyor.

(Doğa Okulu’nun yamaklık okulları 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz, 7-15 yaş aralığı için yarı ücretli, 16 yaş ve sonrası için de tam ücretlidir.)

– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu araştırma binasının salonunda, mütevazı koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.

– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

– Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

– Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel İnternet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) vÇalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve iletişim: Hazal Orhon – 05323301410 – [email protected]

2 Yorumlar - Zeytinyağı Okulu
    • Ayten şele
    • 13/08/2018

    2018 yılında ne zaman yapılacak Zeytinyağı Okulu acaba? Herkes katılabilecek mi?

    • Emine Erişmiş
    • 02/10/2018

    Merhaba,
    2018 yılı için Zeytinyağı Okulu etkinliği olacak mı?Olacak ise tarihlerini öğrenebilir iyim?
    Teşekkür ederim.

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options