2014 Usta Çırak Kursları

Blog   Etiketler: ,

genelafis_

Doğaya ilk adım yamaklık kursu- 21-22 Haziran

Şehirde yaşamaktan yorulan pek çok insan kırsal alana yerleşiyor. Peki bu yepyeni dünyayı ne kadar tanıyoruz? Kırsal alanda yaşamayı başarabiliyor muyuz, yoksa şehri ve alışkanlıklarımızı da yanımızda mı getiriyoruz? Doğanın içinde yaşamanın püf noktaları neler? Ev yapımında doğru malzeme nasıl seçilir, toprak nasıl işlenir, ağaç ve bitki seçimi nasıl yapılır, köy halkıyla sağlıklı ilişki kurmanın önemi nedir? Doğayla uyumlu yaşam kültürü nasıl olmalı? Doğaya atılan ilk adım yamaklık kursunda bu tecrübeyi edinmiş kişiler, köylüler ve araştırmacılarla sohbet ederek bu soruların yanıtlarını aramaya çalışacağız.

Doğaya ilk adım yamaklık kursu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Ekşi maya ekmek yapımı yamaklık kursu- 29 Haziran

Yüzlerce yıldır un yapmak için kullanılan değirmen taşı bu defa Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde dönüyor. Orhanlı’nın taş değirmeninden çıkan unu, su ve maya ile buluşturacağız. Köydeki ekmek ustası kadınlarla birlikte yoğuracağımız hamur mahalle fırınlarında pişirilecek.

Ekşi maya ekmek yamaklık kursu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Doğal beslenmenin püf noktaları yamaklık kursu – 12-13 Temmuz

Doğal beslenmenin püf noktaları yamaklık kursu kullandığımız her ürünün doğayla olan ilişkisi, üretim şekli, sosyal ve kültürel bağları konusunda farklı bir bakış açısı kazanmamıza yönelik. Kurs aynı zamanda bu ürünleri nasıl ve nerelerden temin edebileceğimiz konusunda da yol gösterici bir nitelikte.

Doğal beslenmenin püf noktaları yamaklık kursu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Editörlük ve yazarlık yamaklık kursu yamaklık kursu – 15-16-17 Ağustos

AdıBilinmeyenDergi ekibi işbirliğiyle düzenlenen kursta editörlük, yayına hazırlık, konunun araştırılması, makale ve haber yazımı ve teknikleri, dil ve anlatım tarzları, imla kuralları, habercilikte ve yazarlıkta etik değerler ele alınacak. Dergi, gazete, kitap, internet siteleri ya da sosyal medyada yer alacak yazı, haber, söyleşi, makale vb. metinlerin yayına hazır hale getirilme süreci örneklerle incelenecek. Kursta ayrıca yazı yazarken ya da yazılmış bir yazının editörlüğünü yaparken, uyulması gereken yayın ilkeleri ve etik değerler tartışılacak.

Editörlük ve yazarlık yamaklık kursu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kerpiç ve çamur sıva yapımı yamaklık kursu – 5-6-7 Eylül

Öncelikle Anadolu ve Mezopotamya olmak üzere tüm dünyada binyıllarca kullanılan kerpiç; toprak, kum, saman, kil ve su karışımıdır. Geleneksel kerpiç yapılar, hazırlanan çamurun kalıplara dökülüp hava ile kurutulmasından sonra tuğla gibi üst üste yerleştirilmesiyle oluşturuluyor. Kerpiç yapımı yamaklık kursunda çeşitli deney ve gözlemler ile farklı çamur harçlar hazırlanacak, kerpiç ve çamur sıva yapımının püf noktaları paylaşılacak. Aynı zamanda tarihsel süreç içerisindeki konumu, şu anki yapı yönetmeliklerindeki yeri mimari açıdan da değerlendirilecek.

Kerpiç ve çamur sıva yamaklık kursu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Çocuk oyunları ve oyuncakları yamaklık kursu – 27 Eylül

Geleneksel oyun ve oyuncaklar yamaklık kursunda Doğa Okulu’nda aile ve çocuklar,çocuklara uyum ve birlikte hareket etme becerisini aşılayan geleneksel oyunları tanıyacak, oynayacak ve bu oyunların arkasındaki birleştirici düşünme biçimi üzerine düşünme fırsatı bulacak.

Geleneksel çocuk oyunları yamaklık kursu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağı yamaklık okulu – 21-22-23 Kasım

Kurs boyunca zeytinin geleneksel zeytinliklerden hasat edilmesinden başlayıp zeytinyağı üretilmesine kadar uzanan sürecin içinden geçilecek. Katılımcılar zeytin çekirdeğinin yere düştüğü andan itibaren sağlık zeytinyağı üretimiyle ilgili tüm süreçleri öğrenecek ve bizzat zeytinyağı üretim sürecinin içinde yer alacak. Kurs kapsamında ayrıca Kuşadası Davutlar’daki Zeytinyağı Müzesi ziyaret edilecek.

Kurslarla ilgili detaylı program ve ayrıntılı bilgi kurs tarihinden en geç iki hafta önce internet sitemizden duyurulacaktır. Doğa koruma çıraklık kursu hariç tüm kurslar yamaklık kursu olup konu hakkında bilgi ve deneyim aranmaksızın herkese açıktır.

Zeytinyağı yamaklık okulu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağı yamaklık okulu II – 5-6-7 Aralık

Zeytinyağı Yamaklık Okulu II boyunca zeytinin hikayesine ortak olacağız. Binyılları kabuğunda saklayan zeytin ağacı, meyvesiyle beslemiş, yağıyla aydınlatmış, odunuyla ısıtmış, lezzetiyle insanın her gününün vazgeçilmezi olmuş. Zamanlar geçmiş, insanlar zeytin, zeytinler insan olmuş.

Katılımcılarımızla birlikte binlerce yıllık zeytinyağı hikayesine, 2600 yaşında, bilinen en eski yağhane olan Klazomenai’de şahit olacağız.

Zeytinyağı yamaklık okulu II  ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Doğa koruma çıraklık kursu (Birinci Aşama) – 15-21 Aralık

Kurs doğa koruma konusunda belirli bir süredir sahada çalışan kişilere yönelik, uzun süreli ve kapsamlı bir program. Bu programa katılacak çırak adayları üç aşamalı bir eğitime katılacak ve her aşama arasında bir dizi araştırma çalışması yürütecek. Aralık 2014’teki birinci aşamada doğa felsefesi, doğa kültürüne giriş, uluslar arası doğa koruma akımları ve yöntemleri, stratejik planlama ve iletişim gibi temel konular tartışılacak.

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options