Doğa Zamanı Okulu

Genel, Haberler   Etiketler: , , ,

Yeryüzü, dört milyar yıldan daha fazla yaşa sahipken bugün neden 2016 yılında olduğumuzu düşünüyoruz? Aradaki bu milyarlarca yıllık fark zihnimizde nasıl bir değişim yaratıyor ve doğayla ilişkimizi ne yönde etkiliyor? Doğa Zamanı Yamaklık Okulu, bu soruların yanıtlarını arıyor.

Doğanın zamanı, baharın gelişini göçmen kuşlardan, açan çiçeklerden öğrendiğimiz döngüsel bir zaman. “Gelir gelir. Zemheri de gelir. Kırlangıç fırtınası da gelir. İki gün erken iki gün geç gelir. Aslında ne erken ne geç, tam zamanında gelir” cümleleri bellekten süzülen doğa zamanını tanımlar. Doğanının zamanını algılayan biri, ekim ve dikim ne zaman, yaylaya ayın hangi yüzünde göçülür, kocakarı soğukları ne zaman başlar gibi soruların cevabını kuşaktan kuşağa taşır. Doğa Zamanı Okulu’nda, zamanı takvim ve saatlere değil, doğaya bakarak anlamanın sırlarını konuşacağız.

İlk gün: 22 Ekim

Okulun ilk günü Doğa Okulu Araştırma Binası’nda saat 09:30’da bir araya geliyoruz. Kahvaltı ve tanışmanın ardından zaman algımız üzerine sohbetler gerçekleştireceğiz. Gün boyunca doğanın döngüsel zaman kültürünü ve içinde bulunduğumuzu düşündüğümüz doğrusal zaman ile farklarını konuşacağız. Zamanın mekanla olan ilintisini ve mekansız zamanın mekanlı zamanla olan farklarını tartışacağız. Cemre, sitte-i sevir, kocakarı soğukları, ülker fırtınası, hıdırellez gibi örneklerle beraber doğa zamanını anlamaya ve zaman algımızı sorgulamaya çalışacağız.

İkinci gün: 23 Ekim

Doğa Zamanı Okulu’nun ikinci günü doğayla uyumlu yaşayan insanların doğa zamanına bağlı olarak geliştirdiği yöntemleri inceleyeceğiz. Ekim, dikim ve hasat zamanını, Ay’ı takip etmeyi, ağaçların aşılanma zamanlarını ve kış hazırlıklarını doğayı gözleyerek gerçekleştirmenin yollarını öğreneceğiz. Öğlenden sonra, Doğa Okulu etrafında gerçekleştireceğimiz yürüyüşle doğanın döngüsel mantığıyla gerçekleştirilmiş doğa zamanı pratiklerini gözlemleyeceğiz.

Anadolu ve dünyadaki doğa bayramları üzerinden doğa zamanı ile eğlencenin ilişkisinden bahsedeceğiz. Bağbozumu şenlikleri ve nevruz gibi doğa bayramlarındaki doğa zamanının eğlence ve yaşam içindeki izlerinin peşine düşeceğiz.

Katılım koşulları:

– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.

– Beş öğünü birlikte geçireceğimiz Doğa Zamanı Okulu’nda, bir kişinin yemek, lojistik, malzeme ve temizlik masrafı öğün başı 20 TL.  Yemek masrafını (10 TL) doğrudan yemeği hazırlayan köydeki mutfak sahibine vereceğiz. İzmir dışından katılacak öğreticilerin yol masrafları ve köy içi ulaşım için kişi başı yaklaşık 40 TL, organizasyon giderleri için kişi başı 50 TL harcayacağız.  Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının 190 TL harcama yapması gerekiyor.

(Doğa Okulu’nun yamaklık okulları 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz, 7-15 yaş aralığı için yarı ücretli, 16 yaş ve sonrası için de tam ücretlidir.)

-Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu Araştırma Binası’nın salonunda, mütevazı koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.

-Doğa Okulu’nun usta çırak okulları sabit anlatımlar içermemekte. Okul boyunca sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

-Doğa Okulu’na ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

-Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan önce internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve İletişim:

Özlem Akın -0532 446 0508- [email protected]

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options