Su Okulu

Genel, Haberler   Etiketler: ,

Su Okulu’nda, dağlardan denizlere; kökten dallara yürüyen suyun izini sürecek, damlaların peşinden giderek denizi anlamaya çalışacağız. Toprağın yağmurla olan ilişkisinden başlayarak yaşamın özü olan suyu konuşacağız. Suyun hiçbir zaman boşa akmadığını, tersine akarsuların yeryüzünün damarları olduğunu, vücudumuzdaki kanla suyun döngüsü arasındaki bağları anlamaya çalışacağız. Belki de en önemlisi, su gibi düşünmeyi ve hareket etmeyi öğreneceğiz.

Birinci Gün (veya Çizim Günü): Suyun Şekilleri

Buluşmamızın ilk gününde suyun yeryüzünde çizdiği şekilleri anlamaya çalışacağız. Kar tanelerinden, nehirlere, damarlarımızdan bir yaprağa, dağlardan ağaçlara kadar suyun aktığı tüm yapıların şeklinin aynı olduğunu biliyor muydunuz? Su Okulu’nun ilk gününde pek çok gözlem ve deney yaparak, oyun oynayarak, suyun çizdiği şekilleri tanıyacağız.

İkinci Gün (veya Susma Günü): Suyun Yolu

İkinci gün, bir derenin dağdaki kaynağından denize kadar ulaşan yolunu yürüyecek dere ile birlikte akacağız. Sözcükler yerine, doğanın içindeki pek çok başka iletişim dilini kullanarak uzun ama keyifli bir güzergah üzerinde yol alacağız. Suyu, susarak anlayacağız ve onun yolunu keşfedeceğiz. Akşama Doğa Okulu’nun araştırma binasına döndüğümüzde veya vaktimiz yeterse suyun denize kavuştuğu bir noktada, yol boyunca gördüklerimizi tartışacağız, birbirimizin gözlemlerinden öğreneceğiz.

Üçüncü Gün (veya Düşünme Günü): Suyun Kültürü

Binlerce yıllık tarihi içinde insan türünün suyun kodlarını nasıl okuduğunu, onun dilini nasıl içselleştirdiğini ve suyun günlük yaşamı nasıl beslediğini konuşacağız. Ardından insanın nasıl olup da suyun yolundan ayrı düştüğünü, onun dilini işitmez olduğunu ve kendisini sudan kopardığını anlamaya çalışacağız. Suyun akan hali insanın nasıl olup da “Su boşa akar.” diyebilen bir kültür oluşturabildiğini tartışacağız. Nihayetinde, yaşamlarımızı sudan öğrenerek nasıl yeniden onarabileceğimizi düşüneceğiz.

Katılım koşulları:

– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.

– Katılımcıların günlük yemek ve malzeme masraflarına ortak olmalarını bekliyoruz. Doğa Okulu’nda sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin, bir öğünlük yemek, lojistik, malzeme ve temizlik masrafı 20 TL. Yemek masrafını (öğün başı 10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine vereceğiz. Ayrıca Su Okulu’nda yapacağımız yolculuklar için kişi başı 50 TL ulaşım masrafımız olacak. Ayrıca kırtasiye masrafları gibi (çizimler, poster vb.) organizasyon giderleri için kişi başı 50 TL giderimiz olacak. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının toplam 260 TL harcama yapması gerekiyor.

(Doğa Okulu’nun yamaklık okulları 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz, 7-15 yaş aralığı için yarı ücretli, 16 yaş ve sonrası için de tam ücretlidir.)

– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu araştırma binasının salonunda, mütevazi koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.

– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

– Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

-Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) vÇalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve iletişim: 5062600200 – [email protected]

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum yap

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options