Kuş Okulu (26-28 Ocak)
Kuş Okulu’nda kuşların dünyasına tanık olacak, kuşları edalarından, seslerinden, davranışlarından tanımayı öğreneceğiz. Anadolu doğa kültüründe türkülerden şiirlere, masallardan motiflere kadar bir çok doğa sanatına ilham veren kuşların oluşturduğu kültüre tanıklık edeceğiz. Kuşların insanlarla ilişkilerini, yaşadıkları habitatları ve diğer canlı türleriyle kurdukları ilişkileri anlayacağız. Üç gün sürecek olan Kuş Okulu’nda, kuşları yaşamlarına müdahale etmeden nasıl gözlemleyebileceğimizi tartışacak ve kuşların korunması için neler yapabileceğimizi konuşacağız.
Su Okulu (9-11 Mart)
Su Okulu’nda, dağlardan denizlere; kökten dallara yürüyen suyun izini sürecek, damlaların peşinden giderek denizi anlamaya çalışacağız. Toprağın yağmurla olan ilişkisinden başlayarak yaşamın özü olan suyu konuşacağız. Suyun hiçbir zaman boşa akmadığını, tersine akarsuların yeryüzünün damarları olduğunu, vücudumuzdaki kanla suyun döngüsü arasındaki bağları anlamaya çalışacağız. Belki de en önemlisi, su gibi düşünmeyi ve hareket etmeyi öğreneceğiz.
Hıdırellez Doğa Bayramı (5-6 Mayıs)
Doğa bayramları insanların binlerce yıldır birbirine kavuşmak, eğlenmek, öğrenmek ve tüm diğer varlıklarla bütünleşmek için gerçekleştirdikleri buluşmalar. Hıdırellez, yaşadığımız coğrafyanın doğa bayramları içinde uzun zamandır kesintisiz devam eden ve Anadolu halklarını birbiriyle buluşturan bir kültür mirası. Bu buluşmamızda doğanın kendini mayalamasıyla ilgili sayısız öğretiyi ve göreneği bir araya getiren Hıdırellez’i kutlayacak, hem doğa kültürünün kaynaklarını öğrenecek hem de eğleneceğiz. İki gün boyunca atölyeler, kurslar, sanatsal performanslar ve şenlikler bize doğa kültürünün bir parçası olarak eğlenmenin yollarını hatırlatacak ve belki de doğanın sevinç kaynaklarına uzanan bir yolculuğun ilk adımı olacak.
Gece Okulu (29 Haziran-1 Temmuz)
Gece Okulu’nda günün ardından gelen gecenin ve karanlığın içindeki hareketin yüzyıllar boyunca insan topluluklarını nasıl meraka sürüklediğini, gökyüzü gözlemlerinin üzerimizde yarattığı etkiyi tartışacağız. Üç gün sürecek olan buluşmamızda, Magma Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek’in katılımıyla kadim toplumların gökyüzü olayları ile uyumlu yaşam ve üretim pratiklerini, gökyüzü gözlemi ve masallar eşliğinde konuşacağız.
Dağ Okulu (30 Temmuz-5 Ağustos)
Dağ Okulu’nda, doğanın göçebe halini anlamaya, onun gibi hareket etmeyi öğrenmeye çalışacağız. Anadolu’da ve yeryüzünün birçok yerindeki göçebe kültürün izlerini sürecek, nehirlerin doğuşuna, dağların doğasına tanıklık edeceğiz. Dağ Okulu’ndaki birlikteliğimiz boyunca doğa kültürünün kaynaklarından birisi olan dağların yaşamın döngüsündeki yerini anlamaya çalışacağız ve oradaki farklı canlı türlerini tanıyacağız. Buluşmamız Toroslar’da gerçekleşecek.
Not: Bu okul daha önce en az bir yamaklık okuluna katılmış olanların katılımına açıktır.
Doğa Korumaya Giriş (31 Ağustos-2 Eylül)
Doğa Korumaya Giriş Okulu’nda doğanın döngülerini, parçası olduğumuz yerkürenin milyarlarca yıl içerisindeki değişimini konuşacağız. Doğal alanların korunmasında uluslararası ölçütler olan Önemli Doğa Alanları (ÖDA) gibi yaklaşımları ve nesli tehlike altında olan türleri içeren Kırmızı Liste için türlerin nasıl değerlendirildiğini inceleyeceğiz. Anadolu’nun üç farklı biyocoğrafyası içinde yaşayan canlı türleri ve kadim kültürleri tanıyıp dünyanın farklı yerlerindeki doğa koruma çalışmalarını değerlendirerek bizlerin neler yapabileceğini tartışacağız.
Ahşap Oyma Okulu (12-14 Ekim)
Ahşap Oyma Okulu’nda geleneksel ahşap oyma desenlerini, oyma aşamalarını, hangi ağaçların nasıl seçildiğini ve oyma bıçaklarının nasıl kullanıldığını deneyimleyeceğiz. Üç gün sürecek Ahşap Oyma Okulu’nda ahşap ustası Mecit Çeliktaş’la birlikte yuvamızı ve eşyalarımızı ahşaptan nasıl üretebileceğimizi uygulamalı olarak tecrübe edeceğiz.
Kadim Üretim Havzaları Okulu (16-18 Kasım)
Doğadaki varlıkları incitmeden ve toprağı, suyu, göğü zehirlemeden yaşamak, üretmek mümkün olabilir mi? Kadim Üretim Havzaları Okulu’nda doğanın döngüsel mantığıyla hareket eden toplumların yaşamlarına dahil olarak, üretim inceliklerini değerlendireceğiz. Okulda Anadolu’nun ve yeryüzünün farklı yerlerindeki doğayla uyum içinde sürdürülen kadim üretim pratiklerini anlamaya ve uygulamaya çalışacağız. Okulun ikinci gününde dört bin yıldır hemen hiç değişmeden tarım ve hayvancılık yapılan Bozburun Taşlıca’ya bir yolculuk düzenleyeceğiz.
İletişim:
0543 657 66 13
[email protected]